Kuoro

15 Uspenskin katedraalikuoro

Tämän opastuskierroksen taustalla olemme kuulleet Uspenskin katedraalikuoron esittämää ortodoksista kirkkomusiikkia.

Uspenskin katedraalikuoro vietti vuonna 2017 150-vuotisjuhlaansa, ja se onkin Suomen vanhimpia kuoroja. Kuoro perustettiin vuotta ennen katedraalin valmistumista, ja se toimi kirkkoslaavinkielisenä aina 1990-luvulle saakka, jolloin palvelukset katedraalissa muuttuivat suomenkielisiksi. 

Normaalioloissa kuoro laulaa Uspenskin katedraalin viikottaisissa jumalanpalveluksissa ja  kaikissa kirkollisissa juhlissa sekä myös konsertoi säännöllisesti.

Ortodoksinen kirkkomusiikkiperinne on monipuolinen ja omaleimainen. Soittimia ei käytetä ja kaikki jumalanpalvelusten rukoukset ja veisut tuotetaan vain ihmisäänellä laulaen. Slaavilaisessa perinteessä kirkkolaulu on moniäänistä, bysanttilaisessa taas yksiäänistä. Valtaosa Suomessa laulettavasta kirkkomusiikista on slaavilaisen tradition mukaista, joskin kiinnostus myös bysanttilaista lauluperinnettä ja muita paikallisia laulutapoja kohtaan on viime vuosina kasvanut. Suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia on sävelletty jo 1900-luvun alusta saakka. Tällä hetkellä Suomessa toimii useita aktiivisia kirkkomusiikin säveltäjiä, joiden teoksia Uspenskin katedraalikuorokin laulaa. 

Uspenskin katedraalikuoron levyjä voi ostaa katedraalin myyntipöydästä.

Kiitos mielenkiinnostasi Uspenskin katedraalia kohtaan. Toivomme audio-opastuksen olleen antoisa. Iloitsemme vierailustasi ja toivotamme sinut myös tervetulleeksi takaisin, joko palvelukseen, konserttiin tai vierailuaikoina.

Uspenskin katedraali
  1. 01 Tervetuloa
  2. 02 Katedraali ulkoa
  3. 03 Kirkkosali
  4. 04 Ikonit
  5. 05 Kozelshtshanin Ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni
  6. 06 Uspenien ikoni
  7. 07 Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni
  8. 08 Pyhän pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin ikoni
  9. 09 Kalenteri-ikoni
  10. 10 Golgatan risti
  11. 11 Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen ikoni
  12. 12 Kristuksen hautakuvan säilytysarkku
  13. 13 Ortodoksinen kirkkorakennus jumalanpalveluselämässä
  14. 14 Ortodoksisuus Suomessa
  15. 15 Uspenskin katedraalikuoro