Koselsan

05 Kozelshtshanin Ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni

Kozelshtshanin Jumalansynnyttäjän ikoni on yksi Suomen ortodoksisen kirkon merkittävimmistä hengellisistä aarteista. Ikoni tuotiin Viipurista Helsinkiin toisen maailmansodan aikana ja sijoitettiin Uspenskin katedraaliin. Se on Ukrainan Kozelshtshanin luostarissa olevan ikonin jäljennös. Ikonia sanotaan ihmeitätekeväksi, koska sen edessä rukoilleiden rukouspyyntöihin on vastattu. Ikonia ympäröivät niin kutsutut votiivilahjat, joita sen äärellä rukoilleet ihmiset ovat tuoneet.

 

Ikoni ja sen ympärillä olleet lahjoittajien korut varastettiin aamuyöllä vuoden 2010 kesäkuussa. Seuraavan vuoden helmikuussa varkaudesta kiinni jäänyt mies kertoi poliisille ikonin sijaitsevan maakätkössä Turussa. Pahoin vaurioitunut ikoni saatiin takaisin konservoitavaksi. Konservoinnin yhteydessä selvisi, että toisin kuin alunperin oli luultu, ikoni on painokuva, eikä suinkaan maalaus. Ikonia ei saatu kunnostettua aivan alkuperäiseen asuun. Koristeellinen, kudottu helmiäisriisa eli ikonia suojaava päällinen jätettiin osin uudistamatta.

 

Ikoni palasi katedraaliin 13.8.2011 riemukkaassa ristisaatossa, ja sen kunniaksi kirjoitettiin rukouspalvelus.

Vuoden 2020 koronapandemian aikana Kozelshtshanin Jumalansynnyttäjän ikoni kuljetettiin ristisaatossa Helsingin suurimpien sairaaloiden sekä saattohoitoyksikkö Terhokodin pihoille, joissa seurakunnan edustajat toimittivat rukouspalveluksen sairauden koettelemien ihmisten puolesta.

Uspenskin katedraali
 1. 01 Tervetuloa
 2. 02 Katedraali ulkoa
 3. 03 Kirkkosali
 4. 04 Ikonit
 5. 05 Kozelshtshanin Ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni
 6. 06 Uspenien ikoni
 7. 07 Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni
 8. 08 Pyhän pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin ikoni
 9. 09 Kalenteri-ikoni
 10. 10 Golgatan risti
 11. 11 Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen ikoni
 12. 12 Kristuksen hautakuvan säilytysarkku
 13. 13 Ortodoksinen kirkkorakennus jumalanpalveluselämässä
 14. 14 Ortodoksisuus Suomessa
 15. 15 Uspenskin katedraalikuoro