Ikonostaasi katja hagelstam 1400x876

04 Ikonit

Uspenskin katedraalissa on suuri kokoelma yksittäisiä ikoneita. Ikoneita on ikonostaasin eli kuvaseinän lisäksi sijoitettuna eri puolille kirkkoa. 

Ikonit ovat keskeinen osa ortodoksista uskoa. Niiden hengellinen tehtävä on välittää yhteyttä taivaan ja maan välillä. Ikonia sanotaankin ikkunaksi taivaaseen. Ne kertovat näkymättömästä hengellisestä todellisuudesta, joka meitä ympäröi, ja niiden äärellä voi kokea Jumalan valtakunnan läsnäoloa jo tässä ajassa. Ikonit esittävät Jeesusta Kristusta, Jumalansynnyttäjää Neitsyttä Mariaa, pyhiä ihmisiä sekä raamatun tapahtumia.

Ikonit ovat rukouksen välikappaleita ja ne toimivat osana jumalanpalvelusta. Ortodoksisessa kirkossa vieraillessaan saattaa nähdä, kuinka ortodoksit kunnioittavat ikoneita tekemällä ristinmerkin sekä tervehtimällä niitä suudelmalla ja kumarruksella. Niiden äärellä rukoiltaessa sytytetään usein myös mehiläisvahakynttilöitä eli tuohuksia. 

Ikonostaasin keskellä avautuvien kuninkaanovien oikealla puolella on toinen kirkon pääikoneista, Kristus Kaikkivaltias. Siitä oikealle on sivuovessa arkkienkeli Mikael, sitten pyhä apostolienvertainen Vladimir Kiovalainen, Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen eli katedraalin nimikkoikoni sekä pyhä Aleksanteri Nevalainen.

Kuninkaanovien vasemmalla puolella on toinen pääikoneista - Jumalansynnyttäjä Neitsyt Maria, jonka vasemmalla puolella arkkienkeli Gabriel, sitten pyhä Konstantinos Suuri, Neitsyt Marian syntymä sekä pyhä ihmeidentekijä Lyykian ja Myrran arkkipiispa Nikolaos.

Ikonostaasin ylärivissä, kuninkaanovien yläpuolella on jäljennös Leonardo da Vincin pyhästä ehtoollisesta, jonka yläpuolella on ylösnousseen Kristuksen ikoni ja sivuilla neljä evankelistaa: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Evankelistoista oikealle sijoittuvat pyhät Georgios Voittaja, apostoli Paavali ja suurmarttyyri Katariina sekä vasemmalle pyhät Keisarinna Helena, apostoli Pietari ja Maria Egyptiläinen.

Ikonostaasin edessä on ikoneita sijoitettuina vino- eli analogipöydille ja kaappeihin eli kiotoihin. Siirrymme seuraavaksi tarkastelemaan muutamia yksittäisiä ikoneita, joista ensimmäinen on Kozelshtshanin Ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni.

Uspenskin katedraali
  1. 01 Tervetuloa
  2. 02 Katedraali ulkoa
  3. 03 Kirkkosali
  4. 04 Ikonit
  5. 05 Kozelshtshanin Ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni
  6. 06 Uspenien ikoni
  7. 07 Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni
  8. 08 Pyhän pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin ikoni
  9. 09 Kalenteri-ikoni
  10. 10 Golgatan risti
  11. 11 Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen ikoni
  12. 12 Kristuksen hautakuvan säilytysarkku
  13. 13 Ortodoksinen kirkkorakennus jumalanpalveluselämässä
  14. 14 Ortodoksisuus Suomessa
  15. 15 Uspenskin katedraalikuoro